Cum cureti si hidratezi tapiteria de piele?
Ce este tapiteria din pielea auto ?
Pielea este un material prelucrat si tratat in mai multe etape, durabil, ușor de curățat si care oferă un aspect si un feeling premium oricarei masini, Fabricarea pielii datează încă de acum 7000 de ani, însă abia la începutul anilor 1930 începem sa gasim scaune imbracate in piele pe mașinile noastre.
Cum a ajuns pielea sa fie folosita pentru interiorul masinii?
La începutul istoriei mașinilor, mașinile erau concepute sa ofere confort lux și ergonomie, de aceea producători foloseau întotdeauna cele mai bune materiale, de la velur și lemn, pana la piei de cea mai buna calitate. Producătorii îndrăgind acel feeling de masina premium au integrat pielea din ce în ce mai mult în mașinile produse de ei.
De cate feluri sunt ?
Piele naturala
Pielea naturala este asa cum este mentionat mai sus, un fabricat din piei animaliere trecut prin mai multe etape de productie pana ce el ajunge în starea lui finală. El provine în cel mai mare procentaj ~ 65% din piei de bovine, într-un procent mai mic de 11% capra respectiv 13 % Oi. Cele din urma insa se găsesc foarte rar, spre deloc în mașinile de zi cu zi.
Piele de tip nappa
Pielea de tip nappa este o piele pe care o găsim de obicei pe volane si la masini mai premium, ea fiind o piele mult mai fina decat cea normal si cu o textura diferită se preteaza mai ușor pentru volane si pentru zone care sunt atinse zilnic cu mana. Ea nu trebuie sa fie atat de dura din acest motiv.
Piele ecologica
Pielea ecologica este un substitut al pielii naturale și a fost concepută ca înlocuitor al pielii naturale in tapiterie. Ea a fost dezvoltata originar In Wisconsin de catre Byron Hunter un chimist senior la vremea respectiva la United States Rubber Company. Productia ei inceput in 1936, dar abia mai spre sfarsitul aniilor 1940 a prins aripi si a inceput sa fie cunoscuta. Chiar si asa, cel mai mare succes il are acum, în zilele noastre fiind o piele ecologica își croiește locul aproape în toate mașinile din ultimii ani, fiind o soluție foarte buna pentru normele impuse de Uniunea Europeană.
Cum o putem îngriji?
Îngrijirea pielii, indiferent ca este naturala sau ecologica se realiza in 2 pasi: Hidratare si curatare. Hidratarea pielii: Este recomandat sa folosim o soluție de hidratare dedicată si nu cele uzuale din comerț, stilul “All in one” pentru nu fac decat sa dăuneze pielii.
Hidratarea trebuie făcută regulat, pentru a menține mirosul, textura si culoarea pielii un timp cat mai indelungat. Cele mai predispuse la uzură sunt cele de culoare neagră deoarece absorb foarte multă căldură in zilele insorite ale verii. Pielea deshidratata se crapă in timp (la fel ca mainile) se poate rupe si-si pierde din proprietăți in timp dacă nu este ingrijita periodic. De cele mai multe ori hidratarea nu este de ajuns si trebuie sa curatam si pielea cu un agent special, Vehicool folosește Gliptone GT15 pentru curatare si GT11 pentru hidratare. Se recomanda hidratarea pielii odată pe luna.
Cum se vopseste ?
Pielea naturala netratata si nevopsita poate fi mai degrabă un chin decat o experienta placuta deoarece se va crapa si rupe foarte ușor, pielea naturala se vopsește cu o vopsea pe baza de apa, ulterior adaugandu-se un strat de lac de protectie, lasand la final un aspect mat. După vopsire pielea devine impermeabila și mult mai bine ferita de raze solare, uzura si murdarie.
Care sunt etapele prin care trece pielea pentru a ajunge un produs finit?
Sursa: drbeasleys.com
Tabacarie
Etapele prin care trece pielea sunt numeroase, cele mai importante însă sunt cele in care ajunge la tabacarie, unde pielea se curata și se pregateste pentru tabacire. Aici se aplica un tratament chimic pentru indepartarea parului și curatarea pielii. În tot acest timp structura si porii pielii sunt deschisi si se pregateste pentru bronzare.
Bronzare
Aici este locul unde nu mai putem vorbi despre piei, ci despre piele, aici este locul unde structura proteica se stabilizeaza si putem vorbi despre un material solid. Pielea este apoi bronzata cu diferite substanțe chimice, substanțe care au fost dezvoltate pentru a fi cat mai ecologice și a reduce poluarea.
Post-Bronzare
Aici avem deja un produs aproape finit, însă nu poate fi folosit. Apa este îndepărtată printr-un proces denumit sammying, care la baza este un proces ce îndepărtează apa prin niște role mari presand si inlaturand apa din material.
Finisare
Asa cum este menționat mai sus, asta este procesul de finisare și de vopsire unde pielea capătă un aspect mat, sau lucios, și este finalizată conform cu domeniul unde va fi folosită.
Cum o putem curata ?
Curatarea pielii trebuie sa se facă regulat, neingrijirea ei in timp poate duce la uzuri ireversibile si ultima solutie va fi revopsirea integrala a scaunului, Curatarea ar trebui facuta de minim doua ori pe an, deoarece uzura zilnică, culoarea blugiilor (mai ales cei albastri) si micile accidente pe care la avem cu toții murdăresc și pateaza pielea aproape permanent, de aceea e bine sa avem intervale cat mai dese pentru a nu lăsa pielea patata si murdara prea mult timp. Curatarea ei se face cu produse profesionale și speciale, nu cu soluții de o calitate slaba si care nu sunt concepute special. Se aplica soluția de curățare și cu un burete sau cu o perie din par natural se agita toata murdaria. Apoi se inlatura produsul rămas cu o microfibra CURATĂ întotdeauna. Se revine dacă rezultatul nu este satisfăcător. Apoi la sfarsit se hidrateaza cu atenție toate zonele curatate anterior.